با رقابتیتر شدن وضعیت بازار کسب و کار، آنچه دوام تجارت و حرفه شما را افزایش میدهد، برخورداری از نگرش بازاریابی کسب و کار است. اگر میخواهید قطار کسب و کار تازه شما بر روی ریلهای پیشرفت حرکت کند، به شما توصیه میکنیم به هیچ عنوان از فعالیتهای بازاریابی غافل نشوید. بازاریابی کسب و کار، به معنای انجام مجموعهای از فعالیتها است که آگاهی مشتریان و تمایل آنها نسبت به استفاده از محصولات یا خدمات شما را افزایش میدهد. اگر تمایل دارید تا از صفر تا صد بازاریابی و مارکتینگ آگاهی پیدا کنید و بتوانید آن را به بهترین شکل در تجارت خود پیادهسازی نمائید، پیشنهاد ما به شما خواندن و مطالعه دقیق این مقاله است. بازاریابی کسب و کار را با ما بیاموزید!
بازاریابی کسب و کار یعنی چه؟
به صورت کلی، بازاریابی کسب و کار شامل مجموعهای از فعالیتها است که شما باید برای اهدافی مشخص آنها را پیادهسازی کنید. در فرآیند بازاریابی کسب و کار، شما باید ارزشهای پیشنهادی که قرار است به مشتریان، مراجعهکنندگان، همکاران و به صورت کلی جامعه هدفتان ارائه دهید را معرفی کنید. از طرف دیگر، عبارتی تحت عنوان تحقیقات بازاریابی نیز وجود دارد.
در تحقیقات بازاریابی کسب و کار، شما موظف خواهید بود تا از طریق برخی توابع و ساختارها، مصرف کننده و مشتریان را به فرد بازاریاب متصل کنید. البته، این کار باید از طریق برخی اطلاعات انجام گیرد. این اطلاعات، مواردی هستند که فرصتها و مشکلات موجود در کسب و کار شما را تعریف و توصیف میکنند. به صورت معمول، در بازاریابی کسب و کار آنچه مورد هدف قرار میگیرد تا بهتر به مشتریان شناسانده شود، برند است؛ اما تعریف برند چیست؟
برند شامل موارد مختلفی از جمله؛ نام، نوع طراحی، سمبل یا نماد و هرگونه ویژگیهای دیگری است که محصولات یا خدمات یک کسب و کار را تعریف میکند و در واقع، شخصیت آن را میسازد و به گونهای اینکار را انجام میدهد که از دیگر کسب و کارهای مشابه در حوزه خود، به شکلی متمایز جلوه کند. به صورت کلی، بازاریابی کسب و کار انواع مختلفی دارد که هر کدام از آنها، مناسب نوع خاصی از کسب و کار هستند و میتوانند به آن کمک کنند تا در ذهن مخاطبین هدفشان، جای خود را باز کنند. در بخش زیر، 3 نوع از بازاریابی کسب و کار را مورد بررسی قرار میدهیم تا شما نیز به آشنایی و آگاهی بیشتری نسبت به این مفهوم دست پیدا کنید.
3 نوع مهم بازاریابی کسب و کار
مارکتینگ یا بازاریابی کسب و کار، شامل تمام فعالیتها و فرآیندهایی است که یک کمپانی یا سازمان انجام میدهد تا مخاطب هدفاش را به سمت محصولات یا خدمات خود جذب کند. بازاریابی به یک کسب و کار کمک میکند تا ارزشهای خود را از طریق محتواهای صوتی، تصویری، متنی یا ویدیویی به مصرف کننده منتقل نماید. اهداف اصلی که باعث میشوند یک تجارت به سمت بازاریابی برای حرفه خود حرکت کند، شامل؛ نشان دادن ارزش محصول، تقویت وفاداری افراد به برند مورد نظر و در آخر، افزایش فروش میباشد. در نهایت، نتیجه یک بازاریابی کسب و کار موفق این است که مخاطبین و مشتریان بالقوه علاقه و تمایل بالایی را نسبت به استفاده از محصولات یا خدمات شما پیدا میکنند.
بازاریابی درونگرا
این نوع از مارکتینگ، زمانی انجام میشود که مشتری و مخاطب احساس کند باید به سمت کسب و کار شما بیاید و از شما خرید داشته باشد و برای اولین باری که شما با مشتری تعامل پیدا میکنید، او باید به سمت کسب و کار شما قدم برداشته باشد. اگر چنین موضوعی در مسیر بازاریابی کسب و کار برای شما اتفاق بیافتد، آن مارکتینگ از نوع درونگرا خواهد بود. ممکن است برای شما سوال پیش بیاید که چطور ممکن است مخاطب شما را بیابد در صورتی که اصلا برای او تبلیغاتی را لحاظ نکردهاید؟ موارد زیر، شامل مثالهایی هستند از زمانهایی که بازاریابی درونگرا اتفاق میافتد:
- زمانی که مخاطب به دنبال محصول یا خدمات خاصی میگردد یا نیازی برای او اتفاق افتاده است و در نهایت جستجوهای خود در سوشال مدیایی همچون اینستاگرام، با کسب و کار شما آشنا میشود.
- مخاطب شما به دنبال خدماتی آنلاین در یک موتور جستجو همچون گوگل میگردد و در نهایت با وبسایت شما رو به رو میشود. در این صورت، مخاطب مورد نظر معتقد خواهد بود که خود او با وبسایتتان آشنا شده است و شما با ارسال پیام یا تبلیغات مداوم، او را وادار به استفاده از خدماتتان نکردهاید.
- فرض کنید یکی از دوستانتان، بروشوری را در رابطه با یک محصول بهداشتی به شما میدهد. محتوای آن، چنان شما را قانع و جذب میکند که بلافاصله با آن ارتباط برقرار میکنید و تصمیم میگیرید با شرکت ارائه دهنده آن محصول تماس بگیرید و محصولاتشان را برای بار اول امتحان کنید.
به باور برخی از افراد، بازاریابی نباید با متوقف کردن و پرت کردن حواس مخاطب از کاری که در حال انجام آن است، صورت گیرد. بنابراین، مخاطب باید با خواست خود به سمت کسب و کار شما بیاید.
بازاریابی برونگرا
این روش بازاریابی، به بازاریابیهای سنتی بسیار شبیه و نزدیک است. به بیان دیگر، بازاریابی کسب و کار برونگرا دقیقا برعکس بازاریابی درونگرا است و به گونهای در مقابل آن قرار میگیرد. در این روش مارکتینگ، بازاریابان اجازه دارند تا به سراغ مخاطبین بروند، به آنها پیام دهند، زنگ بزنند و در آخر از مخاطبین هدف بخواهند تا از محصولات آنها خرید کنند. مزیتی که بازاریابی برونگرا دارد، در این است که عنوان محصول یا خدمات مورد نظر، به سرعت در دهان افراد میچرخد و میتواند در مدت زمان کمتری به معروفیت برسد. بنابراین نتیجه میگیریم که در بازاریابی کسب و کار برونگرا، تعاملات اولیه همیشه به خواست کسب و کار صورت میگیرد. برخی از مثالهای بازاریابی کسب و کار برونگرا، شامل موارد زیر میباشند که شما میتوانید برای دریافت درکی بهتر از این مفهوم، آنها را مطالعه کنید:
- تصور کنید که در حال تماشای یک فیلم در تلویزیون یا یکی از کانالهای یوتیوبی هستید که نگهان ویدیو قطع شده و تبلیغ یک مایع ظرفشویی پخش میشود!
- ممکن است در خیابان و بر سر چهارراهی توقف کرده باشید تا چراغ قرمز راهنمایی رانندگی سبز شود، در همین حین شخصی گذر میکند و تراکتی را به دست شما میدهد.
- در سمینار علمی شرکت کردهاید تا اطلاعات تازهای را از یک استاد برجسته در حوزه کسب و کاری خود دریافت کنید که میان سخنرانیها، ناگهان سمینار متوقف میشود و شما متوجه میشوید که دست اندرکاران آمادهاند تا از حامیان و اسپانسرهای این سمینار، تشکر کنند.
- در اتوبان یا در بزرگراهی مشغول رانندگی هستید که در بالای سرتان و بر روی یک بیلبورد، تبلیغی ذهن شما را منحرف میکند. در نهایت، متوجه میشوید که یک برند محبوب به معرفی محصول یا خدمت جدید خود پرداخته است.
در تمامی مثالهای بالا، مخاطب به کار و فعالیت خود مشغول بوده است که تبلیغات در میانه راه توجه او را جلب میکنند و به او نمایش داده میشوند. هماکنون مفهوم بازاریابی برونگرا را به خوبی درک میکنید و میدانید زمانی که تبلیغات و صاحبین ایده کسب و کار ناخواسته مارکتینگ خود را برای مشتریان انجام میدهند، چه نوعی از بازاریابی است.
بهینهسازی و سئو وبسایت
یکی از برترین روشهای بازاریابی کسب و کار برای افرادی که دارای وبسایت یا فروشگاه آنلاینی هستند، بدون شک بهینهسازی وبسایت و سئو خواهد بود! تصور کنید که میخواهید یک وسیله تزئینی برای اتاق خود تهیه کنید. وارد گوگل یا هر موتور جستجوی دیگر میشوید و نام محصول مورد نظر خود را جستجو میکنید.
در نهایت، بین نتایجی که گوگل به شما نشان داده است، اولین تا سومین گزینهها را بررسی میکنید. حداکثر جستجوی شما در صفحه اول گوگل خواهد بود و احتمالاش بسیار کم است که وارد صفحه دوم یا سوم شوید. معمولا نیز اگر قرار باشد تا محصولی را تهیه کنید، ترجیح میدهید از کسب و کارها یا وبسایتهایی محصول مورد نظر خود را انتخاب کنید که بین رتبههای اول تا سوم قرار گرفتهاند؛ صرفا چون به آن کسب و کارها اعتماد بیشتری پیدا میکنید.
تمام هدف و زحماتی که متخصصان سئو برای آنها تلاش میکنند، از این بابت است که وبسایت کسب و کار مورد نظرشان بین رتبههای اول تا سوم قرار بگیرد! تنها به این خاطر که بتوانند بیشتر توجه کاربران را جلب کنند تا اعتبار بیشتر و فروش افزایشی را تجربه کنند. البته، این موضوع بیشتر هدف کسب و کارها، تجارتها یا برندها است؛ چون وبسایت مورد نظر در حقیقت به آنها تعلق دارد و قرار است تا آنها به عنوان یک برند در قلب مردم نفوذ کنند، سرمایه خود را افزایش دهند و بین همکاران دیگرشان در حوزه مشابه، اعتبار بالاتری داشته باشند.
البته، بهینهسازی وبسایت و خدمات سئو، اموری تخصصی و طولانی مدت هستند که باید به دست متخصصین این حوزه انجام شوند. بنابراین، توصیه ما به شما این است که اگر میخواهید کسب و کارتان رشد بالایی داشته باشد و بین مشتریان و مخاطبین، نام برندتان بپیچد، این نوع بازاریابی را بر عهده متخصصین و افراد سئوکار حرفهای بسپارید. به صورت کلی، سئو بر روی دو مورد مانور بسیار میدهد که در بخش زیر کاملا برای شما بررسی شدهاند. اگر تمایل دارید تا اطلاعات بیشتری را در رابطه با انواع بازاریابی کسب کنید، میتوانید به وبسایت آسانا مراجعه نمائید.
بازاریابی کلمه کلیدی
یکی از مهمترین اموری که در زمینه سئو و بهینهسازی وبسایت بسیار به کار برده میشود، کلمه کلیدی است. در واقع، تمامی فعالیتهای مهم در سئو بر روی این مورد انجام میشود. برای مثال؛ تصویرسازی بالا را که برایتان توضیح دادیم به خاطر داشته باشید. کلمه یا محصولی که شما در گوگل برای پیدا کردن موضوع مورد نظرتان جستجو میکنید، کلمه کلیدی است که وبسایتهای رتبهدار بر روی آن کار کردهاند. تصور کنید، خرید ریسه تزئینی را در گوگل جستجو کردهاید و برخی وبسایتها در رتبه اول تا چهارم برای شما نمایش داده شدهاند. این وبسایتها، کلمهای که شما آن را جستجو کردهاید را به عنوان کلمه کلیدی در نظر گرفته و با تولید محتوای مداوم درباره آن، به گوگل فهماندهاند که در این حوزه تخصص دارند یا محصولی را به فروش میرسانند. در نتیجه، گوگل نیز این وبسایت را به عنوان یک وبسایت معتبر برای شما نمایش داده است.
بازاریابی تولید محتوا
مورد دومی که بسیار در زمینه بهینهسازی و سئو تاثیر به سزایی دارد، این است که به صورت مداوم برای وبسایت تولید محتوا کنید. اگر همین الان یکی از وبسایتها را به صورت تصادفی در گوگل باز کنید، متوجه میشوید که محتواهای زیادی در آن منتشر شدهاند. محتوا قلب یک وبسایت است و یکی از راههایی است که کاربر میتواند از طریق آن به ارزشها و نیازهای خود دست یابد و همچنین با کسب و کار مورد نظر نیز آشنا شود.
از طرف دیگر، اهمیتی که تولید محتوا بر سئو میگذارد در این زمینه است که به گوگل میفهماند این وبسایت به صورت مداوم در حال بروزرسانی شدن است و از تمامی وبسایتهای فعال دیگر در زمینه مشابه، اطلاعات جدیدتری میگذارد. این موضوع برای گوگل و هر موتور جستجوی دیگر حائز اهمیت است؛ بنابراین وبسایتی که از نظر تولید محتوا شرایط مناسبی داشته باشد، لایق دریافت رتبههای بالاتر خواهد بود.
مواردی که در این بخش توضیح داده شدهاند، تنها مثالهای کوچکی از بازاریابی کسب و کار هستند. بازاریابی یا مارکتینگ، انواع متفاوتی دارد و در دستهبندیهای مختلفی نیز قرار میگیرد. همچنین، لازم است تا شما در ابتدا مدل کسب و کار خود را انتخاب کنید و بعد استراتژیهای متناسب با آن را پیادهسازی نمائید. در بخش زیر، دستهبندیهای متنوع بازاریابی را برای شما توضیح دادهایم که میتوانید از طریق آنها، آگاهی لازم را به مخاطبین خود منتقل کنید:
- بازاریابی اینترنتی
- بهینهسازی موتور جستجو
- بازاریابی شبکههای اجتماعی
- بازاریابی چاپی
- بازاریابی موتورهای جستجو
- بازاریابی ویدیویی
4 عنصر موثر نیز در زمینه کسب و کارها وجود دارند که توضیح میدهند هر مرحله از بازاریابی شما، با چه بخشی از تجارتتان سروکار دارد. این 4 عنصر، در سال 1960 توسط یک متخصص بازاریابی تعریف شدند و شامل: محصول، قیمت، محلی که مشتریان میتوانند به محصول دست پیدا کند، میباشند. همچنین، مورد آخر توسعه یا پروموت کردن نام دارد. یکی از مواردی که میتواند در داشتن یک بازاریابی کسب و کار موفق به شما کمک کند، برخورداری از دانشهای مشاور کسب و کار است.
جمعبندی
بازاریابی کسب و کار یکی از مهمترین عناصری است که شما میتوانید برای توسعه تجارتتان از آن کمک بگیرید! این روزها با توجه به رقابت عظیمی که در حوزههای کسب و کاری مختلف وجود دارد، بدون بازاریابی یا مارکتینگ، شما قادر نخواهید بود تا نسبت به رقبای خود برتری یابید. بازاریابی کسب و کار انواع مختلفی همچون مارکتینگ دیجیتالی و اینترنتی، بهینهسازی موتورهای جستجو و وبسایتها، بازاریابی چاپی و ویدیویی دارد که هر کدام در زمینهای به شناخته شدن شما کمک میکنند. در نهایت، باید از یک متخصص بازاریابی کمک بگیرید و مدل کسب و کار خود را نیز مشخص کنید که بتوانید در ذهن مخاطبین هدفتان ماندگار شوید.